Αυτό που υπόσχονται στη διακήρυξη της ταυτότητάς τους οι ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ (υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) το πραγματώνουν.
«Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», η δυναμική αυτή συλλογικότητα που από το 2015 επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από μια μεγάλη παύση λόγω της πανδημίας και του σοκ που αυτή προκάλεσε σε όλον τον πλανήτη, ξαναπιάνουν το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί και σας καλούν στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 27 έως τις 29 Μαϊου 2023.
Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι Διάλογοι συνιστούν έναν θεσμό κριτικής θεωρίας και πράξης, ανοικτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς αλλά και πολιτικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, συλλογικότητες πολιτών, εικαστικούς καλλιτέχνες, σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, κομίστες, μουσικούς αλλά και όποιον/α θέλει να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων στη Σύρο».
Περισσότερες πληροφορίες
https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?t=30479
https://www.facebook.com/archaeologicaldialogues/
Η συμμετοχή της ΑΜΚΕ Art, Graffiti in the City
Η ΑGC όχι μόνο συμμετείχε με εισήγηση (τίτλος εισήγησης: Αθήνα και Graffiti: Αρχαίες και σύγχρονες εγγραφές στο σώμα της πόλης- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) , αλλά και ορίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου να διευθύνει θεματική συνεδρία, την οποία η ίδια η ΑΜΚΕ πρότεινε, με τίτλο: “ΑΡΧΑIΟ” ΚΑΙ ΣYΓΧΡΟΝΟ GRAFFITΙ: ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Την εισήγηση συνέθεσαν οι:
Κ. Βαρβάρα Κονδύλη - Assistant Professor (College), Σύμβουλος Ψυχικής και Δημόσιας Υγείας
Αναστάσιος Κουντούρης - Φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης
Καλλιόπη Κουντούρη - Αρχαιολόγος- Εκπαιδευτικός-Ιστορικός της Τέχνης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης
& Χαράλαμπος Μαγουλάς - Δρ. Επιστημών της Γλώσσας, Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Tην Επιστημονική Ομάδα της ΑΜΚΕ εκπροσώπησε η Καλλιόπη Κουντούρη.
Στη συνεδρία συμμετείχαν, επίσης, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, και νέες επιστήμονες.
ΤΙΤΛΟΙ ΑΛΛΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
Μαρία Άννα Ιωσηφίδου, Θ-ΙΝΚ, το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία.
Γεωργία Μπουκουβάλα, Εξεγερμένα ευρήματα, ζωή μαγική: μια αρχαιολογική προσέγγιση του φεμινιστκού και κουήρ γκράφιτι στην πόλη της Αθήνας.
Η συνεδρία έτυχε θερμής υποδοχής και όλοι οι παρόντες ανανέωσαν το επιστημονικό τους ραντεβού για του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.